Genealogie van de familie Hassing

Voornaam:


Achternaam:


  
 
   

Roelofje Jansen

Vrouwelijk - 1797


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Aantekeningen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

 • Naam Roelofje Jansen 
  Geslacht Vrouwelijk 
  Overleden 1797  Zuidveen, Steenwijkerland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Laatste wijziging 30 sep 2005 
  Aantal bezoeken 241 

  Vader Jan Hubbink 
  Moeder Arentje Lamberts 
  Gezins-ID F116  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Hendrik Berends,   ovl. 1798, Zuidveen, Steenwijkerland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Kinderen 
  +1.Mannelijk Berend Hilbrink,   bapt. 28 dec 1771, Steenwijkerwold, Steenwijkerland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 14 jan 1819, Steenwijk, Steenwijkerland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats (~ 47 jaar)
  Aantekeningen 
  Getrouwd:
  • Volgens de verklaring die als bijlage bij het huwelijk van zoon Berend is opgesteld (zie notitie bij overlijden) is de moeder van Berend Hilbrink Roelofje Jansen. Roelofje Jansen wordt tegelijkertijd echter ook genoemd als echtgenote van Albert Hendriks Dammeijer (zie doopinschrijvingen onderaan de pagina en in de Stamboom van de familie Spin).

   Op deze website wordt een verklaring gezocht voor de verwarring. Deze verklaring is hieronder weergegeven. Dit is een kopie van de oorspronkelijke pagina Verwarring door officiële documenten geschreven door Johan Spin.

   "Een ander opmerkelijk voorbeeld is de doop van Berend Spin, die op 28-12-1771 te Zuidveen is gedoopt als Bernardum, zoon van Hendrik Berends en Roelofje Jansen. Althans volgens het in het Rijksarchief Overijssel berustende doopboek (DTB 452, RK Steenwijkerwold). Enkele weken eerder, op 5-12-1771, werd Lammert Alberts gedoopt als zoon van Albert Hendriks en Roelofje Jansen. Uiteraard kan het hier nooit om een en dezelfde Roelofje Jansen gaan, maar toch is er in de regio in die periode geen spoor te bekennen van een tweede Roelofje Jansen. Het lijkt een onverklaarbaar mysterie.
   De originele doopinschrijving – die niet in het Rijksarchief Overijssel aanwezig is – brengt echter uitkomst. In het origineel blijkt de oorspronkelijk geregistreerde naam van de moeder Geertje Jansen te zijn. Haar naam is echter doorgehaald en vervangen door de naam van Roelofje Jansen. Geertje is vrijwel zeker een zus van Roelofje.   De verklaring voor deze verwarrende situatie is de volgende:
   Bij decreet van Napoleon werden de kerken in het begin van de negentiende eeuw verplicht hun kerkboeken in te leveren bij de burgerlijke overheid. Daar was men vaak niet zo blij mee. Ook de katholieke parochie van Steenwijkerwold wilde daar liever niet aan mee werken. Zoals wel vaker gebeurde heeft men er toen voor gekozen om de originele boeken te behouden en een handgeschreven kopie in te leveren. Bij het maken dan de kopie is de in het origineel aangebrachte (foutieve) wijziging klakkeloos overgenomen."
  Gezins-ID F114  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Gebeurteniskaart
  Link naar Google MapsOverleden - 1797 - Zuidveen, Steenwijkerland, Overijssel, Nederland Link naar Google Earth
   = Link naar Google Earth 

 • Documenten
  Berend Hilbrink_doop
  Berend Hilbrink_doop
  Hendrik Berends_ovl
  Hendrik Berends_ovl
  Geertje Jans
  Geertje Jans

 • Aantekeningen  Overleden:
  • Verklaring als bijlage bij huwelijk van zoon Berend:

   Wij de Burgemeester der Stad Steenwijk certificeren bij dezen dat voor ons gecompareerd zijn Dirk Lamberts oud 65 jaren, Wever, Peter Berends de Jonge oud 56 jaren Besembinder, Harm Hendriks oud 50 jaren Wever en Jan Hendriks Vonk oud 26 jaren arbeider alle te zuidveen woonagtig welke verklaren zeer wel gekend te hebben Hendrik Berends en Roelofje Jansen eerstgemelde in 1798 en laatstgemelde in 1797 te Zuidveen overleden, ouders van Berend Hendriks Hilbrink. Verklarende ... ook zeer wel te weten dat de grootouders van dezelve met namen Berend Hilbrink en Kristina Waanink van vaderszijde en Jan Hubbink en Arentje Lamberts van moederszijde overleden zijn; waarvan dit attest bij gebrek van doodregister door de comparanten na gedane voorlezing nevens ons is getekend.....Deze site wordt aangemaakt door The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 12.1, geschreven door Darrin Lythgoe © 2001-2019.

Gegevens onderhouden door Leon Hassing.